Biszkopt:
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie
Białka
ubić z cukrem, dodawać 5 żółtek - po jednym. Jedno (szóste) żółtko
rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych
jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać. Upiec na blaszce
24x42cm około 25 minut w temp. 175 stopni.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 25 dag masła.
Wykonanie
Budynie ugotować na mleku - wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Masa kawowa:
- 2 szklanki mleka,
- 5-7 łyżek cappuccino,
- 2 torebki śmietanki "Śnieżka",
- 5 łyżek żelatyny
Wykonanie
Zagotować
mleko, następnie rozpuścić w nim kawę - odstawić do wystudzenie. Po
ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę "Śnieżka" i dodać rozpuszczoną
żelatynę (w 1/2 szkl. wody).
Kolejność składania
Biszkopt - krem budyniowy - masa kawowa - udekorować startą czekoladą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz