Etykiety

piątek, 10 stycznia 2014

Torcik cappuccino

Biszkopt:
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać 5 żółtek - po jednym. Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać. Upiec na blaszce 24x42cm około 25 minut w temp. 175 stopni.

Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 25 dag masła.
Wykonanie
Budynie ugotować na mleku - wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Masa kawowa:
- 2 szklanki mleka,
- 5-7 łyżek cappuccino,
- 2 torebki śmietanki "Śnieżka",
- 5 łyżek żelatyny
Wykonanie
Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę - odstawić do wystudzenie. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę "Śnieżka" i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szkl. wody).

Kolejność składania
Biszkopt - krem budyniowy - masa kawowa - udekorować startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz