Etykiety

piątek, 17 stycznia 2014

Sernik pod kokosową pierzynką

Spód z ciasta
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
1,5 - 2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

Piana na wierzch
4 białka
½ szklanki cukru
wiórki kokosowe



Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na spód  ciasta i pieczemy ok. 40 - 50  minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik, posypujemy kokosem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut, obniżając temperaturę do 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz