Spód z ciasta
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
1,5 - 2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Piana na wierzch
4 białka
½ szklanki cukru
wiórki kokosowe
Wszystkie
składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do
lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy
nim dużą blachę nasmarowaną margaryną.
Wszystkie składniki na
masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na
najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale
dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę
serową wykładamy na spód ciasta i pieczemy ok. 40 - 50 minut w
temperaturze 180 stopni.
Ubijamy białka, pod koniec ubijania
dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik, posypujemy
kokosem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut, obniżając
temperaturę do 160 stopni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz